OneDrive for Business, een onhandige keuze?

Het is alweer meer dan een jaar geleden dat ik een stukje schreef over de evolutie van SkyDrive Pro en de prachtige integratie met SharePoint. Zowel functioneel als qua naamgeving heeft het een lange weg achter de rug. En nu is de volgende stap een feit: Microsoft heeft opnieuw de naam gewijzigd: OneDrive for Business.

OneDrive for Business

OneDrive for Business

Deze verandering is niet vrijwillig gedaan; na de rechterlijke uitspraak over het gebruik van de naam ‘Sky’ met het bedrijf BSkyB, heeft Microsoft besloten de stap rigoureus te nemen. Als je er verder over na denkt: daar gaan de investeringen in een handelsmerk (miljoenen). Het opnieuw mensen eigen laten maken met een nieuwe naam. Alle verwijzingen (sites, apps, SharePoint, etc) vervangen. En daarnaast je uiteindelijk gewoon neerleggen bij een rechterlijke beslissing. Voor dat laatste, hulde! Dat mag ook wel eens gezegd worden.

Inmiddels zijn de eerste reacties over de naamswijziging binnen. Op Twitter wordt de nieuwe naam vooral positief ontvangen. Een verbetering ten opzichte van het oude. Met hier en daar een paar kanttekeningen: niet sexy genoeg, one drive == single point of failure. Het feit dat het nieuws overal wordt opgepakt zal in ieder geval al meehelpen met het voet aan de grond krijgen van de naam.

Dan mijn persoonlijke mening. Ik vind OneDrive een sterke naam, maar dat vond ik met SkyDrive ook al. OneDrive for Business echter klinkt als een oersaaie combinatie! Wellicht dat het dat ook moet uitstralen, maar persoonlijk vind ik de creativiteit ver te zoeken.

Bij een tweede ‘maar’ heb ik echter nog meer twijfels: de naam wordt al een tijdje door Ubuntu gebruikt voor min of meer gelijke functionaliteit! Even een WTF momentje. Is dit een bewuste keuze geweest? Hebben ze hier niet over nagedacht? Misschien zijn er afspraken gemaakt? Neemt voor mij niet weg dat het toch een opmerkelijk keuze is, gezien de perikelen met BSkyB…

Ubuntu One

Ubuntu One

Of Microsoft de naam dus lang kan gebruiken? De toekomst zal het uitmaken. Voor nu is het in ieder geval een mooie aanvulling op de evolutie van SkyDrive Pro…. uhh OneDrive for Business natuurlijk!

Meer info op het webblog van OneDrive.

Leave a Comment