Investeren in jezelf: hoe wat en waar?

Als je je bezig houdt met SharePoint dan komt je er niet onderuit: je zult, net als met veel andere techniek gerichte kennisdomeinen, in jezelf moeten blijven investeren. Nieuwe kennis op doen. Onbekend terrein ontdekken. Netwerken.

Als je voor een werkgever werkt is dat (meestal) een secundaire arbeidsvoorwaarde. Het bezoeken van events, halen van certificaten en het doen van R&D. Het kost allemaal geld. En het betaalt zich niet direct terug. Als ZZP’er is dit echter minstens net zo belangrijk. Sterker nog, het is een voorwaarde om goed in de markt te staan en de juiste beslissingen te kunnen nemen!

Het kost geld en tijd. Voor een zelfstandige dus des te meer een dilemma. Daarom een korte lijst om je verder te helpen:

Bezoek gratis events
En in het bijzonder User Groups. Voor degenen die er niet bekend mee zijn: er is een aantal actieve gebruikersgroepen die zich bezig houdt met SharePoint. Zij organiseren met enige regelmaat events (meestal in de avonduren gesponsord door een organisatie) waar een aantal sessies zijn te volgen en na afloop de mogelijkheid bestaat om te netwerken. Sommige User Groups zijn vooral online actief, ook deze een handige bron van informatie. Een aantal handige tips:

Hou vooral ook de social media als Twitter en LinkedIn rond deze groepen in de gaten.

Bezoek betaalde events
Er zijn veel initiatieven voor events welke over meerdere dagen georganiseerd worden. Vaak met aansprekende sessies en bekende sprekers. Er leuk allemaal, maar zeker ook niet goedkoop. Zeker als het ook nog niet eens om de hoek is. Gezien je vaak toch minimaal een halve of hele week niet kan gaan werken, is het zaak deze events met enig beleid te kiezen.
Let hierbij vooral op de onderwerpen (sessies) die gegeven worden. Veel sprekers spreken op verschillende events. Het kan dus zijn dat een presentatie al eens eerder gegeven kan zijn. Let er in eerste instantie op dat er voldoende interessant sessies zijn om te bezoeken.

Daarnaast is de organisator van het event een maatstaf voor de kwaliteit en nieuwswaarde van de sessies. Events georganiseerd door Microsoft zullen over het algemeen de meest interessante zijn, aangezien zij vaak nieuwe dingen over SharePoint kunnen presenteren.

Een (niet compleet) overzicht van de eerst aankomende SharePoint events:

SharePointConference2013Vegas

Haal certificaten
Ik heb even getwijfeld of ik deze in de lijst op zou nemen. Het behalen van (Microsoft) certificaten zeg namelijk niet alles, maar is voor sommige klanten een graadmeter voor de kennis die ze in huis halen. Natuurlijk is het studeren voor een bepaald examen altijd goed, gezien de kennis die je op slaat. Persoonlijk denk ik echter dat het nuttiger is om praktijk projecten op je C.V. te hebben staan dan certificaten. Beiden is natuurlijk nog beter, en gezien de geringe investering, is het al snel de moeite waard om hier mee aan de slag te gaan. Er zijn verschillende trainingscentra waar deze examens worden afgenomen. Een goede start om te bepalen welke examens je wilt behalen is de site van Microsoft: http://www.microsoft.com/learning/en-us/sharepoint-certification.aspx

Maak een speeltuin
Een van de snelste en prettigste manieren (voor zowel consultants als ontwikkelaars) om kennis op te doen, is het hebben van een speeltuin. Daarmee bedoel ik een omgeving waarop SharePoint is geïnstalleerd en de tools die je gebruikt in je dagelijkse werkzaamheden. Dit kan een (virtuele) omgeving zijn die je zelf beheert, maar bijvoorbeeld ook een SharePoint Online omgeving. Probeer hier met enige regelmaat dingen uit. Vraagstukken waar je tegenaan loopt, onbekende gebieden van het product, etc. Door hier structureel mee bezig te zijn, blijft je kennis op peil en krijg je ook te maken met zaken die je binnen projecten wellicht niet direct tegenkomt.

Reserveer en plan
Persoonlijk denk ik dat als je ongeveer 10% van je werktijd besteed aan je eigen ontwikkeling, dat dit een gezonde verhouding is. Dit hoeft uiteraard niet volgens een strakke planning. Sterker nog, mocht je tussen projecten in zitten en voor een periode zonder opdracht zitten, is dat juist het moment om te investeren. Bedenk voor jezelf wat een prettige manier is. Qua budget is het niet aan mij om hier iets van te vinden. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van je persoonlijke situatie!

Communiceer en overleg met je opdrachtgever
Het feit dat je in jezelf investeert is voor veel opdrachtgevers een teken dat je je werk serieus neemt. Laat dit in gesprekken dus ook horen. Wellicht dat het voor een opdrachtgever ook interessant is om gezamenlijk een case aan te pakken: gezamenlijk kennis op doen, wellicht ook gezamenlijk investeren.

Tot slot
Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen en ideeën op dit vlak. Laat het me dus weten als je aanvullingen hebt op dit artikel! Mocht je verder nog vragen of interesse hebben in het SharePoint freelancer zijn of worden? Sinds kort werk ik samen met eBrella aan verbindingen tussen SharePoint ZZP’ers en organisaties die SharePoint vraagstukken hebben. Door mijn inhoudelijke kennis van SharePoint kan ik samen met eBrella een meerwaarde bieden bij het invullen van SharePoint projecten en vraagstukken. Mocht je meer informatie willen hierover, twijfel dan niet en neem contact met mij op.

Leave a Comment