SharePoint alleen nog in de cloud?

De boodschap van Microsoft was vorige week duidelijk: het nieuwe app model voor SharePoint en hosting in de cloud (Office 356, Windows Azure) is dé manier waarop je SharePoint architectuur gebaseerd zou moeten zijn. De Visual Studio integratie met deze manier van functionaliteit bouwen is vergaand en werd met applaus ontvangen door veel bezoekers van de SharePoint Conference in Las Vegas.

En ja, het model is prachtig, zit goed in elkaar en is een welkome aanvulling op de huidige mogelijkheden van het creëren van oplossingen in SharePoint. Bewust, of onbewust, straalt Microsoft echter uit dat nieuwe apps met behulp van client side code zijn gebouwd en leven in de cloud, tenzij dit niet anders mogelijk is. Maar is dat ook zo? Of wordt niet het hele verhaald duidelijk verteld?

Azure PDC 2008

Tijdens mijn bezoek aan de PDC in Los Angeles in 2008, stonden veel sessies in het teken van Windows Azure, oftewel hosting in de cloud. Ik herinner me verschillende schema’s met welke onderdelen naar dit platform gingen (zie afbeelding). Zo ook Windows SharePoint Services. Echter, destijds was er niemand bij Microsoft die uit kon leggen hoe dat dan zou gaan werken en wat we ervan konden verwachten.

Hieraan lijkt nu (eindelijk) invulling zijn gegeven. Kortweg is in Vegas een extra mogelijkheid gepresenteerd om je SharePoint omgeving uit te breiden. Het is een manier waarmee op een snelle en gebruiksvriendelijke manier simpelere functionaliteit is toe te voegen. Er is controle op wat er wel en niet is toegestaan op een omgeving, wat het voor beheerders makkelijk maakt applicaties toe te voegen, zonder dat daar een heel proces aan vooraf hoeft te gaan. Het kan gehost worden in de cloud, want het voor veel organisaties laagdrempeliger maakt.

Sharepoint 2013 App Model

Het is daarom duidelijk dat hosting in de cloud (nog) geen vervanging is voor on premise omgevingen met veel server side code in farm solutions. Het is net als Azure ASP.Net applicaties of SQL Azure een uitbreiding van de mogelijkheden. Simpelweg de reden waarom dit nieuwe model veel aandacht kreeg, is omdat het een nieuwe manier is van ontwikkelen en distribueren. Een revolutionaire stap binnen SharePoint. Dus ja, de ‘traditionele’ SharePoint applicaties blijven gewoon bestaan. Ook zijn sandboxed solutions nog gewoon ‘alive and kicking’. Afhankelijk van het type oplossing dat gebouwd wordt, is een keuze te maken tussen de verschillende technieken die beschikbaar zijn. Wellicht was het verstandig geweest om dit er even bij te vertellen…

Leave a Comment