Windows 8: The Battle

Bij het uitkomen van nieuwe producten, maak ik mij elke keer weer op voor een totaal zinloze Battle tussen de voor- en tegenstanders. Het liefst zou ik een screen capture willen doen van mijn Twitter feed en deze onder het genot van een biertje en een zak chips, ‘s avonds afspelen op de buis. Helaas delft deze vorm van vermaak bij ons thuis het onderspit; TVOH of BZV schijnt nog net iets vermakelijker te zijn, maar anders…

Als alternatief scrol ik door de ellelange lijst van postings over de nieuwe iPad mini of Windows 8. De marketing Tweets vliegen om je oren, terwijl de quasi objectieve tegenstanders de euforie proberen te temperen met incomplete factsheets en grappen over verdwaalde iOS6 maps gebruikers. Top of the bill zijn de commentaren die gegeven worden op Nu.nl: kromme tenen gegarandeerd! Briljant hoe over het algemeen best coole dingen, zo genadeloos de grond in worden getrapt door de zogenaamde fan boys van het andere soort.

De laatste tijd kan mijn geluk niet op: eerst iOS6, Windows 8, 2 nieuwe iPad’s en dan ook nog Windows Phone 8. Ik moet zeggen, ik als Microsoft georiënteerde ontwikkelaar ben ook niet geheel objectief. Maar goed, ik kan er niets aan doen dat ik zo gebrainwashed ben op Microsoft events in het verleden. Desalniettemin zijn wij hier ook in het bezit van een iPad en een iPod, waar ik overigens best over te spreken ben! Maar ik dwaal af…

Hoe leuk ik de tamelijk amateuristische Battle vind, des te triester vind ik de berichtgevingen die af en toe uit de wat professionelere journalistiek komen. In het kader van: ‘ik-heb-maar-2000-woorden-de-ruimte,-dus-geef-ik-eerst-mijn-eigen-voorkeur-voordat-ik-wat-objectieve-info-schrijf’, gaan journalisten soms compleet los. Helemaal sneu is het als de objectieve informatie niet klopt of niet compleet is, iets wat helaas vaker regel dan uitzondering is. Windows 8 touchDit weekend las ik er weer een in het AD, dit keer over Windows 8. Windows 8 werd hierin tamelijk afgekraakt als het gaat om de beleving op de gewone PC met als illustrerende quote dat het besturingssysteem halfbakken was. Het artikel sloot af met de slotzin dat de 39 euro kostende upgrade niet voor grote bedrijven geldt… zucht, over licence agreements had de beste man nog nooit gehoord denk ik.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben voorstander van kritische reviews, omdat deze vaak inzicht geven van wat de echte handigheden en gebreken zijn van een product of dienst. Voor iOS6 maps betekent dat je (heel) soms consessies moet doen in de kwaliteit van kaarten. Voor Windows 8 betekent dat bijvoorbeeld dat er een learning curve is voor de nieuwe bediening via live tiles and het ontbreken van een startknop. Voor beide geldt dat dit niet betekent dat het waardeloze software is.

Ik vraag me wel eens af of het niet wat positiever kan allemaal? Bedrijven als Apple en Microsoft stoppen miljarden in productontwikkeling en komen om de haverklap uit met nieuwe innoverende producten. In een markt die killing is en waarbij de consument het voor het zeggen heeft, vind ik persoonlijk dat we op onze wenken bediend worden met nieuwe gadgets. Het leven wordt ons zoveel makkelijker gemaakt, we hoeven steeds minder zelf te doen. Af en toe is het daarom echt niet erg om een consessie te doen. Zeker niet als dit in praktijk allemaal best wel mee valt. Soms klagen we gewoon teveel. Soms zijn we gewoon niet in staat om een beetje ‘out of the box’ te denken…

Zo, dat moest ik even kwijt. Ik wens u nog een prettige voorzetting.. met spekjes enzo. Ik ga nog even nagenieten van The Battle!

Leave a Comment