Live Tiles en Parkinson

Gisteren waarschijnlijk de laatste kans gemist om voor mijn trip naar Las Vegas toch nog een Surface in mijn bezit te krijgen. Via Marktplaats had ik mezelf zo gek gevonden om een bod te doen op een nieuwe Surface van iemand die deze teveel had meegenomen uit NY (klopt dit?). Helaas al vergeven. Toch maar een iPad meenemen dan?

Zo’n tablet is natuurlijk ideaal voor zo’n conferentiebezoek en om de 11 uur in het vliegtuig te overbruggen. Voorheen wel eens geprobeerd met een laptop in het vliegtuig te werken. Nee aan mij niet besteed. Het geëtter met touchpads en te kleine uitschuiftafeltjes doet mij al snel besluiten toch maar een romantische komedie te volgen op het schermpje in de stoel voor mij, met hopelijk spontane slaap tot gevolg.

Het deed mee echter wel denken aan de manier waarop werken met tablets de laatste jaren veranderd is. Het gemak hoe mijn zoontje van 2 de iPad heeft ontdekt verbaaste mij. Het leren van cijfers en letters, puzzelen en het swipen met zijn vinger, is eigenlijk prachtig om te zien. De motoriek van een klein kind is natuurlijk nog niet geheel ontwikkeld. Het werken met een muis of touchpad is voor hem eigenlijk nog onmogelijk. De natuurlijke beweging met zijn vinger op de iPad daarintegen lijkt wel aangeboren.

Dit bracht mij op een idee toen we naar opa gingen. Opa heeft sinds enige jaren de diagnose Parkinson.Live Tile In praktijk betekent dit voor hem dat werken op de computer nog lukt met wat aanpassingen (speciale muis), zij het met veel meer moeite dan voorheen. De coördinatie met het bedienen van de muis en het tikken op een toetsenbord is verslechterd in de afgelopen jaren. In zekere zin zou je dit kunnen vergelijken met de manier waarop mijn zoon werkt: geef hem een laptop en een muis en hij heeft de grootste moeite te dubbelklikken op een ikoontje. De iPad daarentegen kent hij van binnen en van buiten.

Als ik dan eindelijk (hopelijk) zo’n Windows 8 tablet kan bemachtingen (ja ik ben ongeduldig en word daarom ook cynisch..), ben ik erg benieuwd hoe opa dit gaat vinden. Ik heb daarom met hem afgesproken om dit eens uit te gaan testen. Ik verwacht dat de grotere Live Tiles voor hem erg prettig in het gebruik zijn en het gemis van een muis als positief wordt ervaren. In combinatie van de herkenbaarheid van bijvoorbeeld Office zou dit best eens een schot in de roos kunnen zijn. Ik vraag me ook af of hiermee al eerder onderzoek of testen mee zijn gedaan, al dan niet door Microsoft zelf. Suggesties en ervaringen hoor ik daarom graag!

Voor nu nog even op zoek naar zo’n mooie tablet…

Leave a Comment