SkyDrive Pro, SharePoint Workspaces, Groove

Mooi om te zien hoe Microsoft om gaat met het adopteren van aangekochte bedrijven en hun software. Soms duurt het even, maar op een of andere manier krijgen ze het voor elkaar om deze een mooi plekje te geven in de productlijn. Mooi voorbeeld hiervan is Skype, nu integraal onderdeel van Windows 8 en Windows Phone 8 (background processen en People Hub integratie zorgen eindelijk voor een naadloze beleving). SkypeDeze week de Windows 8 App geïnstalleerd en plots krijg ik ook de live Messenger berichten te zien in Skype en mijn volledige contactlijst, inclusief meldingen op het lock scherm. +1 voor MS!

Een ander opmerkelijk voorbeeld is Groove, oftewel SharePoint Workspace 2010, oftewel SkyDrive Pro. Nog niet eens zo heel lang geleden was Groove een mooie applicatie waarin verschillende mensen realtime konden samenwerken aan een document. SharePoint was en is voor Microsoft de tool voor het samenwerken aan documenten. Dit zou een mooie combinatie kunnen zijn (en een concurrent minder natuurlijk), waardoor Microsoft het bedrijf Groove Networks overnam.

Groove paste op dat moment niet in het format van Microsoft en al snel werd bij het introduceren van Office en SharePoint 2010, de naam SharePoint Workspace geïntroduceerd. Met deze geëvolueerde versie van Groove werd het mogelijk documenten in SharePoint offline te synchroniseren en te bewerken. In theorie een welkome toevoeging aan de SharePoint functionaliteit, en door mij persoonlijk ook veel gebruikt in combinatie met Office 365. In de praktijk ook een welkome toevoeging, echter haperde de functionaliteit nog wel eens in combinatie met de single sign-on van SharePoint online.

Echter, Microsoft was duidelijk aan het worstelen met de positie en branding van deze tool. Niet alleen was SharePoint Workspaces tamelijk onbekend (in ieder geval bij mijn klanten), ook is er nog een ander product wat min of meer dezelfde functionaliteit had, maar dan met documenten op het file systeem: SkyDrive. SkyDrive is veel gebruikt, vaak zelfs zonder dat gebruikers het door hebben, bijvoorbeeld bij het delen van foto’s via Windows Phone op Twitter. Documenten worden gesynchroniseerd in de Microsoft Cloud met andere devices en zijn daarmee zowel online als offline beschikbaar. Goh, in zekere zin lijkt dat ook een beetje op de SharePoint Workspace applicatie, welke meer op het bedrijfsleven is georiënteerd.

1 en 1 is twee, dachten ze in Redmond. SharePoint Workspace ondergaat weer een naamswijziging en wordt SkyDrive Pro, de zakelijke (professional) variant van SkyDrive. De Cloud is SharePoint in dit geval, verder moet het niet veel verschil maken. En ik moet eerlijk zeggen, dat ze dat aardig goed is gelukt! Vanaf nu werk ik gewoon via de Windows Verkenner met mijn documenten in SharePoint via SkyDrive Pro. Via SkyDrive beheer ik mijn persoonlijke documenten die over al mijn devices gesynchroniseerd worden en ook offline beschikbaar zijn. Ook voor de Apple en Android. Ik krijg eindelijk het idee dat ik me geen zorgen hoef te maken over de beschikbaarheid van mijn documenten. +1 voor MS!

Een goed artikel over SkyDrive Pro is hier te vinden, ook hoe dit naadloos integreert met SharePoint 2013.

One thought on “SkyDrive Pro, SharePoint Workspaces, Groove

Leave a Comment